Aktualności

Stefa żeberek w 52 city diner

Nie wiem ilu z Was spotkało się wcześniej z amerykańskim, słodkim, gęstym sosem o rudawo-czerwonym kolorze i wędzonym zapachu? Ktoś, kiedyś powiedział, że zna taki sos z polskiego sieciówek mianujących się jako amerykańskie. Hm, mam nadzieję, że była to sytuacja jednostkowa, bo szkoda byłoby, żeby pyszne amerykańskie klasyki były w Polsce znane jedynie w przemysłowych wersjach, z sieciowych fast-foodów.

Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy przybyłem do Kalifornii i zostałam zaproszona na BBQ, byłam bardzo zaskoczona stylem w jakim podaje się tu mięsa z grilla. W szczególności słodkość klasycznego BBQ sosu była dla mnie nowością i szczerze mówiąc zajęło mi trochę czasu, żeby rozwinąć swoją paletę i polubić ten sos. Tradycja sosu jest wiekowa i istnieje niezliczona liczba jego odmian. Istnieją podstawowe wersje tego sosu, ale również bardzo zaawansowane, pracochłonne i wymagające szczególnych składników.

Po latach wiem już, że prawdziwy sos BBQ może być istnym dziełem sztuki. Ile kucharzy i szefów, tyle wersji tego sosu. Istnieje jednak kilka filarów, na których BBQ sos jest oparty:

  • Bazą jest sos pomidorowy, czosnek i sól.

  • Źródłem słodkości w sosie może być kilka składników: brązowy cukier, melasa, miód a także cebula, która w gotowaniu staje się słodka. Amerykanie mają przepyszną odmianę cebuli zwaną Vidalia, która smakiem i słodkością bije na twarz każdą inna cebulę.

  • Cierpkość i kwaśność uzyskuje się przez dodanie octu, winegretu, soku z cytryny, innych sosów z dodatkiem octu.

  • Ostrości d

     

    odają różne gatunki chili, czarny pieprz, musztarda i ostre sosy typu Tabasco.

  • Wędzonego smaku dodawać może tzw. płynny dym (istnieje duży asortyment o aromatach z różnych drzew) lub inne wędzone skladniki, np. papryka, chili (Chipotle lub Morita).

  • Każdy szef ma swoje sekretne dodatki, np. ulubiony rodzaj alkoholu (burbon, whiskey, itp), kawa, nietypowe zioła i przyprawy, rodzynki, śliwki, itd.

 

Jeden z najabardziej popularnych wśród słodkich i średnio zaawansowanych sosów BBQ to tzw. Kansas Style BBQ sos. Dziś możecie zapoznać się z ich smakiem w 52 City Diner. Zarezerwuj stolik już dziś!

czytaj więcej ::

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

czytaj więcej ::